Momentul arestării unuia dintre părinți poate afecta profund starea emoțională a copilului. De aceea, este important să se verifice, înainte de a executa mandatul de aducere sau de arestare, dacă în aceste familii se află un minor care ar putea fi martor la acest eveniment cu potențial de traumă.
În cazul în care un copil asistă la arestarea părintelui, acesta ar putea trăi emoții intense cum ar fi șocul, confuzia cu privire la ce și de ce s-a întâmplat, iar mai târziu furie împotriva părintelui din închisoare sau împotriva autorităților.
Specialiștii Alternative Sociale recomandă ca intervenția să fie adaptată astfel încât copilul să fie protejat din punct de vedere psiho-emoțional.
Material realizat în cadrul proiectului „Copii cu părinți deținuți – copiii invizibili” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.