Tu nu ai nicio vină pentru ce s-a întâmplat!

 

Această secțiune este dedicată lucrurilor care pot fi de interes pentru tine și pentru alți copii care au un părinte la închisoare. De-a lungul timpului, oameni de știință și asistenți sociali au stat de vorbă cu copii de vârste mai mari sau mai mici și au aflat că atunci când mama sau tata merge la închisoare, unii copii se simt rău, plâng pentru că le este dor de părintele lor sau chiar se simt vinovați pentru că acesta este acum în închisoare. Alți copii au probleme la școală pentru că nu reușesc să se concentreze sau pentru că unii colegi se poartă urât cu ei și le spun că vor ajunge și ei în închisoare. Unii copii, insa, simt că acasă este mai multă liniște de când părintele lor este la închisoare, în timp  alții sunt furioși, le este rușine sau simt că acesta i-a părăsit.


În oricare din situațiile de mai sus, majoritatea copiilor nu știu dacă este bine să spună cuiva despre ce simt sau cine ar fi cea mai potrivită persoană cu care ar putea vorbi.
Dacă ai o astfel de nedumerire, trebuie să știi că de cele mai multe ori pe copii îi ajută dacă povestesc unei persoane de încredere despre ce au pe suflet, însă doar tu hotărăști dacă vrei să faci acest lucru sau nu. În cazul în care vei dori să vorbești cu cineva despre ce se întâmplă cu tine:


• ai putea vorbi cu un adult în care ai încredere, cum ar fi o rudă (unchi, mătușă, bunic sau bunică), cu un prieten de familie sau cu psihologul/consilierul școlar;
• ai putea să vorbești cu un prieten sau cu o prietenă care știe despre situația ta și care înțelege că treci printr-o perioadă dificilă și ți-ar putea fi alături.


Vizitele la închisoare sunt de cele mai multe ori dificile pentru că penitenciarul se află departe și nu sunt întotdeauna bani pentru călătorii. Mai mult, acolo sunt oameni care controlează bagajele pe care copiii le aduc părinților, dar și foarte multe reguli care trebuie respectate.


Poti, însă, să scrii, încă de acasă lucrurile pe care vrei să i le spui tatălui sau mamei tale din închisoare.  În felul acesta vei putea să te concentrezi mai bine și să te asiguri că nu ai uitat nimic important pentru tine.


Uneori, pentru că sunt mulți oameni de față, pentru că este gălăgie sau pentru că timpul de vizită este prea scurt, unii copii nu reușesc să le spună părinților cât de mult le este dor de ei și nu pot vorbi despre lucruri importante. Alte moduri în care poți păstra legătura cu mama sau cu tata care este la închisoare pot fi:


•    poți vorbi la telefon; mama sau tata va putea să te sune atunci când va ști că te găsește acasă. Deși nu vei putea vorbi mult pentru că persoanele din închisoare au puține minute la dispoziție ca să vorbească la telefon, iar apelurile pot costa mulți bani, totuși va fi liniște și vei putea să spui ce îți dorești pentru că nu vor fi oameni străini lângă tine;
•    poți scrie scrisori pe care să le trimiți prin poștă și la care poți să adaugi desene făcute de tine. Pe unii copii îi ajută mult să scrie părintelui din închisoare despre ce gândesc și simt.  Părintele care primește scrisoarea va putea să răspundă tot printr-o scrisoare pe care tu o vei putea păstra și reciti.


Dacă ai întâlnit copii care ți-au vorbit urât sau dacă crezi că este vina ta că mama sau tata este la închisoare, amintește-ți că greșelile pe care le fac oamenii mari sunt ale lor, iar TU nu ai nici o vină pentru ce s-a întâmplat.



 

Sfaturi pentru copiii care au părinții în detenție

          Se întâmplă uneori ca oamenii mari să greşească încălcând legea. Pentru acest lucru ei trebuie să îndrepte greşeala făcută și, astfel, sunt pedepsiți cu închisoarea. Dacă ai un părinte în detenţie nu înseamnă că şi tu ai greşit. Nu trebuie să fii pedepsit pentru o greşeală pe care nu ai făcut-o. Nu trebuie să îţi fie ruşine dacă ai un părinte în detenţie. Chiar dacă părintele tău este în detenție, tu ai dreptul să vorbești cu el și să-l vizitezi. Chiar dacă a greșit, amintește-ți că este părintele tău și își dorește ca ţie să-ţi fie bine şi să nu ajungi niciodată în situaţia în care se află el. Dacă te sim [...]

mai mult

Provocările unui adolescent care are tatăl în închisoare

  Posibile probleme   Posibile solutii   „E greu să am vârsta de 15 ani, cu fraţi mai mici, cu tatăl la închisoare şi mama cu toate grijile pe cap.”   Dacă mama nu mai face faţă treburilor, e bine să o ajuţi. Discută cu ea despre greutăţile ei şi nemulţumirile tale. Aşa veţi şti mai multe unul despre celălalt şi vă va ajuta să treceţi mai uşor peste perioada aceasta. Cunoaşte mai bine pe cei din jur şi fă să fie din ce în ce mai bună comunicarea cu ei. [...]

mai mult